Dynia to absolutny super produkt sezonu jesiennego. I nie chodzi tu o ozdobę halloweenową, a o walory lecznicze. Jest niezastąpionym składnikiem jesiennych dań, a stosunkowo niedawno znalazła zastosowanie w kosmetyce.
Dynia jest rośliną roczną pochodzącą z Ameryki, którą uprawia się dla owoców. Rodzina dyniowatych obejmuje około 760 gatunków. Jednak u nas najczęściej spotykamy odmianę dyni olbrzymiej. Popularna jest także dynia zwyczajna. Owoce dyni są duże i kuliste z licznymi płaskimi nasionami. Dojrzałe owoce zbiera się pod koniec lata. Właściwości lecznicze posiada miąższ i nasiona dyni, z których po wysuszeniu tłoczy się olej.
Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. A w dodatku jest małokaloryczna (zaledwie 28 kalorii w 100g), a w sezonie jesiennym także tania.
Dynia polecana jest w leczeniu zaparć. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, a ponadto oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii. Zalecana jest osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy ze strony układu trawiennego, gdyż jest lekkostrawna i bogata w błonnik.
Dynia ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Zaleca się jej podawanie przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami, gdyż działa moczopędnie. Ponadto dynię poleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Świeże nasiona dyni stosuje się przy zakażeniach pasożytami jelitowymi, zwłaszcza tasiemcem. To wciąż najskuteczniejszy i najlepszy środek na pasożyty u dzieci, bo nie zawiera chemii i toksyn i nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Fitosterole zawarte w pestkach dyni hamują powstawanie stanu zapalnego gruczołu krokowego.
Ponadto dynia opóźnia procesy starzenia i ma wpływ na dobry stan skóry. Zawarty w dyni beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami. Miąższ dyni poleca się kobietom w ciąży, gdyż jest doskonałym środkiem przeciw nudnościom i wymiotom. Natomiast okłady można stosować przy oparzeniach.
Dynię warto włączyć do diety, gdyż to dokonały sposób na dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów, a w dodatku to naturalny sposób na wiele dolegliwości. Smaczna, lekka i zdrowa:)